Four Thieves Vinegar Collective

Ανάγνωση από την Δόμνα Δεγαΐτα

Αναρχικός οδηγός για την επιβίωση από τον Κορονοϊό COVID-19 a.k.a. 2019-nCoV

Four Thieves Vinegar Collective

(Δημοσιεύτηκε το Μάρτιο 2020. Ανάγνωση από την Δόμνα Δεγαΐτα)

Εντάξει, η επιδημία είναι απίστευτα τρομακτική και ίσως για πολλούς λόγους να μη μπορείς, ή να μη θέλεις να αλληλεπιδράσεις με τις νοσοκομειακές δομές υγείας. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι θέλεις και να υποκύψεις στον ιό. Γι’ αυτό συντάξαμε αυτόν τον οδηγό, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αναλάβουν τα ηνία της υγείας τους και να επιβιώσουν από αυτή την πανδημία με όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία.

Εδώ είναι το spoiler: η υγειονομική περίθαλψη είναι απλούστερη απ’ ότι νομίζεις. Βασικά πρέπει να αντιμετωπίσεις τον συγκεκριμένο ιό με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετώπιζες μια γρίπη. Βέβαια πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός γιατί εξαπλώνεται πιο εύκολα, είναι πιο δύσκολο να τον «σκοτώσεις» και τέλος είναι πιο δύσκολο να τον αντιμετωπίσει το σώμα σου όταν κολλήσεις.

Έτοιμος να το πάρεις στα σοβαρά; Ας αρχίσουμε λοιπόν.

Πώς να μην κολλήσεις

Σε γενικές γραμμές, εκτός από το να τηρείς προσεκτικά τους κανόνες υγιεινής, χρειάζεται επίσης να διατηρήσεις την καλή σου υγεία και να στρεσάρεις το σύστημά σου όσο το δυνατόν λιγότερο.

Υγιεινή

Μπορείς να κολλήσεις ιούς όταν αγγίζεις πράγματα που έχουν αγγίξει άλλοι ή όταν εισπνέεις μικροσκοπικά σταγονίδια από κάποιον που φτερνίστηκε ή έβηξε κοντά σου.

  • Αποστείρωσε το βρωμερό κινητό σου. Το καθαρό οινόπνευμα είναι μια χαρά για αυτή τη δουλειά. Κάντο κάθε φορά που φτάνεις σε καινούργιο χώρο, ειδικά σε ένα μέρος που έχεις πάει για να φας. Μία λύση είναι να το αφήσεις στο σπίτι, ή τουλάχιστον να μην το ακουμπήσεις κατά τη διάρκεια του γεύματος. Ρώτησε κι έναν μικροβιολόγο για τα κινητά τηλέφωνα. Μετά από αυτά που θα μάθεις θα εύχεσαι να μην τον είχες ρωτήσει...

  • Πλύνε τις χερούκλες σου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό: το πιθανότερο σημείο για να μαζέψεις καινούρια μικρόβια είναι τα χέρια σου. Πιάνεις πόμολα, πατάς κουμπιά ανελκυστήρων, χειρίζεσαι χρήματα, πιστωτικές κάρτες, αποδείξεις και ούτω καθεξής. Κάθε φορά που φτάνεις σε ένα νέο χώρο καθάρισε τα χέρια σου. Οπωσδήποτε τα πλένεις με σαπούνι και τα τρίβεις τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα, ακόμα και κάτω από τα νύχια. Προμηθεύσου μια βούρτσα νυχιών, είναι πραγματικά καλή επένδυση. Αν θέλεις να καθαρίσεις αντικείμενα αποτελεσματικά, σκέψου να πάρεις χλωρεξιδίνη ή/και αιθανόλη. Το να απολυμανθείς μεθοδικά με την επιστροφή σου στο σπίτι είναι η σωστή πρακτική. Η αλκοόλη για εντριβές είναι και οικονομική και αποτελεσματική. Αν υπάρχει έλλειψη στα φαρμακεία και δεν βρίσκεις, μπορείς να την προμηθευτείς από καταστήματα σιδηρικών, όπου βρίσκεται συνήθως με την ονομασία "μετουσιωμένη αλκοόλη". Μην ξεχνάς να πλένεις και τις λαβές της βρύσης κάθε φορά που πλένεις τα χέρια σου.

  • Πέρασε με αλκοόλ πράγματα που αγγίζεις συχνά: πόμολα, λαβές ντουλαπιών, ψυγείων και βρυσών, διακόπτες και τα σχετικά.

  • Σκέψου το ενδεχόμενο να φορέσεις γάντια λάτεξ ή νιτριλίου όσο βρίσκεσαι έξω και πέταξέ τα προτού φτάσεις στον προορισμό σου και πλύνεις τα χέρια σου.

  • Μην αγγίζεις το πρόσωπό σου όσο είσαι έξω. Αυτό ισχύει είτε φοράς γάντια είτε όχι. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη συνήθεια που πρέπει να αναπτύξεις, αλλά αν φοράς γάντια, λειτουργούν ως μια καλή υπενθύμιση. Επτά από τα εννέα σημεία εισόδου μικροβίων στο σώμα σου βρίσκονται στο πρόσωπό σου και τα χέρια σου σίγουρα θα αγγίξουν διάφορα όσο είσαι έξω. Οπότε φρόντισε να μην τα μεταφέρεις μέχρι το κατώφλι των σωθικών σου.

  • Οι μάσκες προσώπου δεν κάνουν και πολλά. Αν κάποιος είναι άρρωστος και φοράει μάσκα, μπορεί να βοηθήσει στο να μην κολλήσουν οι γύρω του, αλλά αν είσαι υγιής, τότε η μάσκα δεν προσφέρει και πολλά. Ειδικά αν δεν την αντικαθηστάς σε καθημερινή βάση, απλά δημιουργείς ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον για τα μικρόβια και μετά τα βάζεις στο πρόσωπό σου.

  • Σκέψου το ενδεχόμενο να κάνεις συχνότερα ντους, ακόμα και αν αυτό δεν αποτελεί αγαπημένη σου συνήθεια. Τα χέρια σου δεν είναι το μόνο σημείο που συχνάζουν τα μικρόβια.

Γενική Υγεία και Ανοσία

Όλα αυτά είναι ευρέως γνωστά, αλλά είναι σημαντικό να τα αναφέρουμε, σε περίπτωση που τα ξεχνάμε ή δεν μας τα’ πανε ποτέ.

  • Κράτησε τον εαυτό σου ενυδατωμένο όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν μισείς να πίνεις νερό, δοκίμασε το ανθρακούχο ή πρόσθεσε στο νερό σκόνη ηλεκτρολύτη ή συμπλήρωμα βιταμινών ακόμα και μερικές σταγόνες εσπεριδοειδών.

  • Προσπάθησε να καπνίζεις και να πίνεις λιγότερο αλκοόλ. Αν το σώμα σου χρησιμοποιεί την ενέργειά του για να αντιμετωπίσει ένα χανγκόβερ και για να μεταβολίσει την πίσσα, τότε δεν θα του μείνει και πολλή για την ανοσία.

  • Αέρισε το σπίτι σου. Ο στάσιμος αέρας δημιουργεί πρόσφορο έδαφος στα μικρόβια. Η σκόνη και ο καπνός επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα και ρίχνουν το ανοσοποιητικό.

  • Φάε ποιοτικά τρόφιμα. Εδώ ισχύει ότι και παραπάνω: αν η καρδιά,το συκώτι και τα νεφρά σου είναι απασχολημένα με το να μεταβολίσουν το double big mac σου, τότε θα είναι δυσκολότερο να αντιμετωπίσουν τα υπόλοιπα πράγματα.

  • Απόλαυσε ποιοτικό και άφθονο ύπνο. Ξέρω ότι αυτό αρχίζει να ακούγεται σαν ηχητικό μήνυμα από τη μάνα σου, αλλά ας το παραδεχτούμε: πιθανώς να έχει δίκιο σε μερικά πράγματα. Η έλλειψη ύπνου είναι ένα ακόμα από αυτά τα πολύ βασικά πράγματα που μπορούν πολύ γρήγορα να μετατρέψουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα από φρούριο σε αχυρένια καλύβα.

  • Μείωσε τα επίπεδα του άγχους σου. Και αυτό σημαίνει να κόψεις τα πολλά με τοξικά άτομα αλλά και να μην κάνεις περισσότερα ναρκωτικά για να την παλέψεις. Κυρίως σημαίνει να κάνεις πράγματα για την αυτοφροντίδα σου. Προτίμησε όσα σε κάνουν χαρούμενο και σε χαλαρώνουν. Εξέτασε το ενδεχόμενο να παραιτηθείς απ΄τη δουλειά σου και να παρατήσεις τον βίαιο σύντροφό σου. Πες του ότι είναι για την επιστήμη.

  • Η κατανάλωση μιας απλής πολυβιταμίνης μπορεί να σε βοηθήσει. Το ίδιο ισχύει και για τη βιταμίνη C και τον ψευδάργυρο. Αν αισθάνεσαι πραγματικά ότι χρειάζεται να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου, πιθανώς το astragalus root ή το εκχύλισμα thymus να βοηθήσει. Κάποιοι αμφισβητούν αυτές τις προσεγγίσεις. Λίγες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητάς τους. Παρόμοια ζητήματα τίθενται για όλους τους “εναλλακτικούς” τρόπους θεραπειών. Σκέψου, ζύγισέ τα και αποφάσισε μόνος σου.

  • Απόφυγε τους πολυσύχναστους χώρους. Εντάξει, αυτό είναι αρκετά δύσκολο: στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε δουλειές που πρέπει να έρχεσαι σε επαφή με κόσμο, γίνεται αναπόφευκτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις προσπάθησε, αν μπορείς, να διατηρήσεις απόστασεις.

  • Αν είσαι από αυτά τα άτομα που αποφεύγουν τους ασιάτες, υπάρχει μια ειδική, DIY τεχνική που θα σε κάνει άτρωτο στον ιό: ρίξε σε ένα ποτήρι χλωρίνη οικιακής χρήσης και πιες το με τη μία. Στην υγειά σου, ρατσιστικό σκουπίδι.

Πώς να διαπιστώσεις αν έχεις κολλήσει

Ωραία, ήσουν πολύ προσεκτικός κατάφερες και έμεινες μακριά από τον πολύ κόσμο, διατήρησες την υγεία σου σε καλά επίπεδα και απολύμανες κάθε καταραμένο αντικείμενο, αλλά να που αρρώστησες. Συμβαίνει, είναι ένα παιχνίδι πιθανοτήτων, οπότε μην σε παίρνει από κάτω. Τώρα λοιπόν ανησυχείς αν έχεις την κοινή γρίπη [η οποία, παρακαλώ σημείωσε, ότι επίσης είναι σε ανησυχητικά επίπεδα, άρα είναι πιθανό] ή αν όντως έχεις αυτήν την τρομακτική πανούκλα. Τα κακά νέα: είναι πραγματικά δύσκολο να ξέρεις, εκτός αν πάρεις δείγμα και ανιχνεύσεις την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού. Αν μένεις στην ίδια γειτονιά με μια ομάδα βιοχάκερ που αποτελείται από επαγγελματίες των οποίων η αίσθηση της περιέργειας επισκιάζει την αίσθηση της αυτοσυντήρησης, ίσως να μπορείς να καλέσεις έναν από αυτούς να σου κάνει τη δουλειά. Τα λιγότερο κακά νέα: στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που πρέπει να κάνεις και στις δύο περιπτώσεις είναι να το πάρεις στα σοβαρά, να φροντίσεις τον εαυτό σου και να μην το μεταδώσεις σε άλλους.


Όταν αναγκαστείς να σπάσεις και να πας στο γαμημένο το νοσοκομείο

Όλα όσα αναφέραμε παραπάνω είχαν έναν αναθεματισμένο σκοπό: να αποφύγουμε το νοσοκομείο. Σε κανένα δεν αρέσει να πηγαίνει, αντιμετωπίζουν τις μειονότητες σκατά και ένα εκατομμύριο άλλα πράγματα, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι είναι καλύτερα να τα κάνουμε για λίγο γαργάρα όλα αυτά, παρά να πεθάνουμε. Γι 'αυτό πρέπει να έχουμε την αίσθηση και να αξιολογήσουμε σωστά το σημείο όπου η κοτόσουπα και το να βλέπουμε το muppet show δεν είναι πια αρκετά. Αν έχεις αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια ή σήψη, είναι πολύ δύσκολο να τα θεραπεύσεις στο σπίτι και να επιβιώσεις και προφανώς θα πρέπει να πας επειγόντως σε ένα νοσοκομείο. Λάβε υπόψη ότι στην ιατρική ο όρος «ανεπάρκεια» δεν σημαίνει ότι έχουν χαλάσει ανεπανόρθωτα τα συστήματα. Σημαίνει όμως ότι δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Όλα αυτά είναι αναστρέψιμα και δε σημαίνουν θανατική ποινή.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις για να καταλάβεις αν σου συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω:


Αναπνευστική Ανεπάρκεια, Καρδιακή Ανεπάρκεια, Σήψη

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να σταματήσει να παίρνει οξυγόνο στους πνεύμονές του ή να έχει προβλήματα με την καρδιά ή να έχει μια τεράστια φλεγμονώδη απόκριση. Αλλά δεν χρειάζεται να γνωρίζεις κανέναν από αυτούς. Αντιθέτα, πρέπει να παρακολουθείς τις τιμές, σε περίπτωση που μπορεί να ξεκινάει μια τέτοια διαδικασία, ώστε να φύγεις κατευθείαν για τα επείγοντα. Συνήθως υπάρχει μια περίπλοκη διαδικασία με ψαρωτικό εξοπλισμό, αλλά μπορείς να το κάνεις πολύ πιο εύκολα και φθηνά με μερικά βασικά εργαλεία. Είναι πραγματικά χρήσιμο να έχουμε ένα θερμόμετρο, ένα πιεσόμετρο και ένα οξύμετρο. Δεν είναι απαραίτητα, αλλά όντως διευκολύνουν τα πράγματα. Μπορείς να αγοράσεις ένα οξύμετρο, και διαδικτυακά, για περίπου δώδεκα δολάρια. Μπορείς επίσης να αγοράσεις διαδικτυακά ένα πιεσόμετρο. Αυτό είναι λίγο πιο ακριβό, περίπου 30 $, αλλά τα αξίζει τα λεφτά του. Τα θερμόμετρα είναι επίσης φθηνά στο διαδίκτυο. Αν κάποιος είναι άρρωστος, πάρε όλες τις μετρήσεις για να έχεις ένα σημείο αναφοράς, στη συνέχεια, επανέλαβε τις μετρήσεις αυτές πρωί και βράδυ, και εννοείται και τις στιγμές που ανησυχείς περισσότερο. Παρατήρησε τις τιμές για τυχόν μεταβολές. Αν οι τιμές μεταβάλλονται γρήγορα, είναι ανησυχητικό. Αν υπάρχει ταχεία μεταβολή, τσέκαρε συγκριτικά και άλλες μετρήσεις, για να προσδιορίσεις αν συμβαίνει μία από αυτές τις προαναφερόμενες κρίσιμες καταστάσεις. Μπορείς να μετρήσεις τον παλμό χρησιμοποιώντας ένα ρολόι. Πιάσε τον παλμό στον καρπό του ατόμου και μέτρησε τους παλμούς του για ένα ολόκληρο λεπτό. Θα πρέπει να μετρήσεις κάτι μεταξύ 60 και 100 παλμούς. Αν τα νούμερα είναι άλλα, είναι σημάδι ότι τα πράγματα πιθανότατα δεν είναι και τόσο καλά. Αν δεν έχεις θερμόμετρο, μπορείς να συγκρίνεις το μέτωπό του/της με το δικό σου, τοποθετώντας το ένα χέρι στο μέτωπό του/της και το άλλο στο δικό σου. Προσπάθησε να κρατήσεις τη μνήμη της αίσθησης της θερμοκρασίας, επειδή χρειάζεται να παρακολουθείς για αλλαγές. Αν καταφέρεις να μετρήσεις τη θερμοκρασία του/της, βεβαιώσου ότι είναι μεταξύ 97◦F [36◦C] με 100◦F [38◦C]. Αν παίρνεις την αρτηριακή του/της πίεση και αλλάζει κατά 2 βαθμούς, επίσης δεν είναι καλό σημάδι.

Αποφάσισε εκ των προτέρων με ποιό τρόπο και σε ποιό νοσοκομείο σκοπεύεις να πας σε περίπτωση που αρχίσει να συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω. Δεν θέλεις να ψάχνεσαι τελευταία στιγμή. Το οξύμετρο θα μετρήσει τους σφυγμούς κάποιου και το ποσοστό οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα του. Αν η οξυγόνωση του αίματος έχει πέσει κάτω από το 90% θα πρέπει να λάβει φροντίδα. Αν έχεις αθλητικά δοχεία οξυγόνου, δοκίμασε να δώσεις λίγο λίγο ενώ παράλληλα να παρακολουθείς το οξυγόνο στο δρόμο για το νοσοκομείο. Παρόλα αυτά, αν οι αριθμοί είναι καλοί, αλλά κάποιος δυσκολεύεται πολύ να αναπνεύσει [κάτι περισσότερο από το να βήχει και να αισθάνεται σκατά όπως όταν κάποιος είναι άρρωστος], πρέπει να τον/την πας στο νοσοκομείο. Αν τα χείλη ή/και τα δάχτυλα κάποιου αρχίσουν να γίνονται γκρί και μπλέ και κοπιάζει για να αναπνεύσει, αυτό είναι ένδειξη επικείμενης αναπνευστικής ανεπάρκειας, ανεξάρτητα από τα επίπεδα οξυγόνωσης. Πήγαινε τον/την στο νοσοκομείο το συντομότερο. Άλλες ενδείξεις αναπνευστικής ανεπάρκειας είναι όταν ο άρρωστος καμπουριάζει για να αναπνεύσει, όταν δεν μπορεί να πει μια πρόταση χωρίς να του τελειώσει η ανάσα ή όταν παίρνει γρήγορες, μικρές και ρηχές αναπνοές. Αν η αναπνοή ακούγεται πολύ υγρή, ή σαν στατικό κροτάλισμα ή αν βήξει ροζ αφρώδη γλίτσα, ήρθε η ώρα να ηχήσει ο συναγερμός. Αν καταφέρεις να διατηρήσεις το άτομο ενυδατωμένο, αλλά εξακολουθεί να ξυπνά με έναν τρελό πονοκέφαλο ή να περνάει όλη η ημέρα χωρίς να κατουρήσει, είναι επίσης κακό σημάδι. Δύο ακόμα πράγματα που πρέπει να προσέξεις είναι: αν ένα άτομο νυστάζει τόσο πολύ που όταν το ξυπνάς και το ταρακουνάς δεν μπορεί να κρατηθεί ξύπνιο, είναι κακό σημάδι. Το άλλο κακό σημάδι είναι το άτομο να είναι κακοδιάθετο. Έλεγξε αν είναι νοητικά συγχυσμένο με κάποιες ερωτήσεις, όπως τί μέρα είναι ή πού βρίσκεται. Αν λάβεις περίεργες απαντήσεις, ήρθε η ώρα να βγείτε έξω από το σπίτι και να πάτε νοσοκομείο.

Πώς να Φροντίσεις Κάποιο Άτομο Που Έχει τον Ιο

Ωραία, ας πούμε ότι το άτομο δεν χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο ακόμα, αλλά και πάλι είναι άρρωστο και πρέπει να το θεραπεύσεις. Τι να κάνεις;

Παρηγοριά

Αυτό δεν είναι υπερβολή: φροντίζετε ένα ανθρώπινο πλάσμα, και όσο περισσότερο τον κρατάτε χαλαρό, χαρούμενο και αισθάνεται την αγάπη σας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα της ανάρρωσής του. Το μεταιχμιακό σύστημα υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ευτυχισμένου ατόμου λειτουργεί πολύ καλύτερα από το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου που δεν είναι. Πού είναι το αρκουδάκι τους; Πού είναι η παιδική τους κουβέρτα; Η γάτα τους; Τρέχα και φέρτα!

Θυμηθείτε ότι παρά το γεγονός ότι η μολυσματικότητα του COVID-19 είναι υψηλή, το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό. Μέχρι στιγμής είναι περίπου 2% θανατηφόρο *. Πιθανότατα δεν θα είναι πολύ διαφορετικό από το να κολλήσει μια γρίπη, ή να πάθει ένα μικροατύχημα, από τα οποία το εν λόγω άτομο θα αναρρώσει.

Προσπαθήστε να τους εξηγήσετε ότι ότι το πιθανότερο είναι να κρατήσει περισσότερο από μία μία εβδομάδα, ώστε να μην αγχώνονται και χειροτερεύουν την κατάστασή τους.

Κρατήστε ζεστό το χώρο, αλλά όχι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πάρτε τους τα αγαπημένα τους υγιεινά φαγητά και σνακ και βάλτε τις ενοχικά αγαπημένες τους ταινίες χωρίς υποτιμητικά σχόλια. Σοβαρά τώρα.

Διαβάστε τους το αγαπημένο τους παιδικό βιβλίο. Και πάλι μην τους κοροϊδέψετε ούτε για αυτό.

Φέρτε το αγαπημένο τους επιτραπέζιο παιχνίδι και παίξτε το μαζί τους, ακόμα κι αν το απεχθάνεστε. Και ναι, μην γκρινιάζετε.

Υπενθυμίστε τους ότι η επιβίωσή τους φέρνει την επανάσταση πιο κοντά, και ότι αν το πάρουν χαλαρά και αφεθούν στην προσφορά φροντίδας, αυτό αποτελεί μια αγωνιστική, πολιτική πράξη, όπως είπε η Audre Lorde. Αν θέλουν πραγματικά ένα ποτό, φτιάξτε ζεστά αλκοολούχα ροφήματα αντί για σφηνάκια τεκίλας ή μπύρες. Προσπαθήστε να μην τους δώσετε πάρα πολλά. Αν είναι απεγνωσμένοι για ένα τσιγάρο, πάρτε μια πρέζα καπνού και βάλτε την ανάμεσα στο μικρό δάχτυλο του ποδιού τους και το διπλανό του, αυτό θα τους δώσει τη νικοτίνη που χρειάζονται χωρίς να επιβαρυνθούν οι πνεύμονές τους. Μπορείτε να το κάνετε και στα δύο πόδια αν είναι χρόνιοι καπνιστές και χρειάζονται μεγαλύτερη δόση. Αν θέλουν χόρτο, προσπαθήστε να τους δώσετε φαγώσιμο αντί για καπνιστό για να μην επιβαρύνουν τους πνεύμονές τους. Αν καταλάβετε ότι πρόκειται να αρρωστήσουν περισσότερο εγκαταλείποντας τις συνήθειές τους, τότε κάντε ό, τι μπορείτε για να τους βοηθήσετε να τις συνεχίσουν με ασφάλεια.


* Αυτός ο αριθμός είναι πραγματικά κατα προσέγγιση, και εμπεριέχει το στοιχείο του λάθους, επειδή υπάρχει χρονική καθυστέρηση μεταξύ της στιγμής του θανάτου και της επιβεβαίωσης της νόσου από τον ιό, πράγμα το οποίο δημιουργεί σφάλμα προς την πλευρά της υποεκτίμησης. Ωστόσο, υπάρχουν δεκάδες άτομα που μολύνθηκαν και δεν το ανέφεραν στα νοσοκομεία και ανάρρωσαν μια χαρά, γεγονός που δημιουργεί μια τεράστια υπερεκτίμηση. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι η κινεζική κυβέρνηση κουκουλώνει τους θανάτους από nCoV αποκαλώντας τους «πνευμονία» και δεν τους αναφέρει, γεγονός που συνεισφέρει και πάλι στην υποεκτίμηση. Η Κίνα χρησιμοποιεί επίσης πολύ ξεπερασμένη και αργή τεχνολογία για να κάνει διαγνώσεις και μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο μερικές χιλιάδες τεστ την ημέρα, οπότε και αυτό περιορίζει τα δεδομένα μας. Άρα υπάρχουν πολλές ανακρίβειες. Βέβαια αυτό σημαίνει απλώς ότι το ποσοστό θνησιμότητας δεν είναι ακριβές, ωστόσο παραμένει μονοψήφιο.


Ενυδάτωση

Αν είστε στο νοσοκομείο, θα σας παρέχουν αλατούχο διάλυμα ενδοφλέβια (saline IV), που είναι ο γρηγορότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εισαχθούν υγρά στο σώμα. Ωστόσο, αν ζείτε σε ορισμένες χώρες όπως οι επονομαζόμενες «ηνωμένες πολιτείες», αυτό δεν είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό, παρόλο που είναι ο γρηγορότερος τρόπος ενυδάτωσης κάποιου. Η εγκατάσταση μιας ενδοφλέβιας διόδου δεν είναι δύσκολη, αν καταφέρετε να προμηθευτείτε ένα κιτ ορού [γκουχ-γκουχ eBay]. Αν δεν μπορείτε, υπάρχουν εύκολοι τρόποι παρασκευής υγρών επανυδάτωσης για χρήση από το στόμα, τα οποία είναι καλύτερα από το gatorade και το νερό καρύδας:

Η λύση είναι να πάρετε καθαρό νερό και προσθέστε αλάτι για να διευκολύνετε τον οργανισμό να διατηρήσει το νερό. Προσπαθήστε να τους κάνετε να πίνουν μικρές γουλιές πολύ συχνά, καθώς αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εισάγετε υγρά στον οργανισμό κάποιου που δεν έχει ορό. Πάρτε αποσταγμένο νερό, ζάχαρη ή μέλι, αλάτι και μαγειρική σόδα και αν θέλετε να το κάνετε λίγο πιο εύγευστο, λίγο νερό καρύδας, χυμό πορτοκάλι ή πουρέ ώριμης μπανάνας.

Σε ποτήρι

  • 1 λίτρο εμφιαλωμένου νερού

  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη ή μέλι

  • Προαιρετικά: 1 φλιτζάνι νερό καρύδας / χυμό φρούτων / πουρέ από ώριμα φρούτα

Ξεκινήστε προσθέτοντας το αλάτι, αλλά φροντίστε να μην το παρακάνετε. Δεν πρέπει να είναι πιο αλμυρό από τα δάκρυά μας. Στη συνέχεια, προσθέστε τα υπόλοιπα συστατικά. Τα τρία κουταλάκια του γλυκού ισούνται με μία κουταλιά της σούπας, σε περίπτωση που έχετε μόνο το ένα ή το άλλο. Αν μετράτε με γαλόνια [που είναι περίπου τετραπλάσια], απλώς τετραπλασιάστε τα πάντα. Αυτές είναι χοντρικά οι αναλογίες, οπότε μην ανησυχείτε πάρα πολύ. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ αλμυρό πριν προσθέσετε τα υπόλοιπα.

Μείνετε καθαροί

Προσπαθήστε να πείσετε το άτομο να σηκώνεται και να κάνει ένα ντουζάκι κάθε μέρα. Όσο βρίσκεται στο ντους αλλάξτε τα σεντόνια και μετά το μπάνιο δώστε του καθαρά και άνετα ρούχα. Αυτό δεν είναι απλώς θέμα υγιεινής, αλλά και για να νιώσει καλύτερα και για να του ανεβάσει το ηθικό. Ο ευτυχισμένος είναι υγιέστερος.

Οξυγόνο

Παρόμοια με το IV, δεν μπορείτε απλά να μπείτε σε ένα μέρος που έχει ιατρικό εξοπλισμό [αν ζείτε στις πρώην βρετανικές αποικίες] και να πάρετε μια φιάλη οξυγόνου, αλλά υπάρχουν τρόποι για να το κάνετε. Θεωρητικά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε οξυγόνο από δεξαμενές συγκόλλησης, αλλά μπορεί να είναι τρομακτικό να τοποθετήσεις τους ρυθμιστές και τα μαραφέτια αν δεν έχεις δουλέψει ξανά με συμπιεσμένο αέριο. Αν το άτομο το οποίο φροντίζετε βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση που χρειάζεται συνεχώς οξυγόνο, θα πρέπει ούτως ή άλλως να πάει στο νοσοκομείο. Ωστόσο, μπορείτε να πάρετε μικρά δοχεία οξυγόνου από καταστήματα με αθλητικά είδη και θα σας δώσουν τη δυνατότητα να παρέχεται στο άτομο που φροντίζετε οξυγόνο που και που. Το σημαντικό εδώ είναι να μειώσουμε την επιβάρυνση των πνευμόνων και της καρδιάς τους έτσι ώστε να πάει οξυγόνο στο αίμα τους. Οι καλύτερες στιγμές για να τους δώσετε οξυγόνο είναι πριν κοιμηθούν και μετά την πρωινή ενυδάτωση.

ΜΗΝ Δίνετε Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν τα βακτήρια. Και δεν κάνουν τίποτα στους ιούς, και θα στρεσάρουν το σύστημα του ατόμου που θα τα πάρει, και τελικά θα τον κάνουν χειρότερα.

Τί είναι αυτή η «Θεραπεία» από την Ταϊλάνδη; Ή τα άλλα πράγματα που έχω ακούσει;

Δεν υπάρχουν στ΄αλήθεια πολλά δεδομένα για καμία από τις θεραπείες. Φαίνεται ότι αυτό στην Ταϊλάνδη λειτούργησε σε μία μόνο περίπτωση, αλλά μπορεί να ήταν απλά κωλοφαρδία. Επιπλέον, άλλα άτομα που το δοκίμασαν είχαν πολύ δυσάρεστες αντιδράσεις στα αντιϊκά φάρμακα [που όντως δεν είναι σπάνιες], οπότε είναι πραγματικό ρίσκο αν αποφασίσετε να τη δοκιμάσετε. Ωστόσο, επειδή δεν είμαστε τύποι που αποφεύγουν τον αυτο-πειραματισμό, συγκεντρώσαμε παρακάτω όλα τα δεδομένα που μπορέσαμε να βρούμε μέχρι στιγμής. Όσο περνά ο καιρός, ελπίζουμε ότι θα αποκτήσουμε μια πιο συγκεκριμένη, εμπεριστατωμένη τακτική. Αν μάθετε κάτι, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. Είναι σε εξέλιξη και μια κλινική δοκιμή στην Κίνα για την «ταϊλανδέζικη» θεραπεία.


Παράλληλα, λάβετε υπόψη ότι επειδή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γνωρίζετε αν έχετε κορονοϊό ή γρίπη, και η λήψη μεγάλων δόσεων αντιικών μπορεί να έχει πολλές και σοβαρές παρενέργειες. Γι 'αυτό κρίνετε με προσοχή πού πιστεύετε ότι βρίσκεται αυτή η λεπτή γραμμή που τελικά μπορεί να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό. Στον ασθενή της Ταϊλάνδης χορηγήθηκαν Oseltamivir, Lopinavir και Ritonivir. Το Oseltamivir πωλείται με την εμπορική ονομασία TamiFlu και μόνο με ιατρική συνταγή. Είναι ένα αμφιλεγόμενο φάρμακο και ορισμένοι γιατροί θα αρνηθούν να το συνταγογραφήσουν, οπότε αν αποφασίσεις να πηγαίνεις από γιατρό σε γιατρό για να στο γράψει, υπολόγισε ότι ίσως χρειαστεί να επισκεφτείς πολλούς. Αλλά είναι ένα αντιικό και θεωρητικά κάνει τη γρίπη να περνάει πιο γρήγορα.

Στη συνέχεια, υπάρχει το θέμα των δύο φαρμάκων για τον HIV, η λοπιναβίρη και η ριτοναβίρη. Είναι εγκεκριμένα, κυκλοφορούν στην αγορά και μερικές φορές συσκευάζονται και μαζί με την εμπορική ονομασία Kaletra. Επί του παρόντος, η δοσολογία για τον ιό HIV είναι λοπιναβίρη 400 mg / ριτοναβίρη 100 mg. Καθώς δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα σχετικά με τις δοσολογίες που χρησιμοποιούνται σε αυτή την πειραματική φάση, απλώς είπαν «υψηλή δόση», καλή τύχη στη μαντεψιά σας. Ίσως να ξεκινήστε τριπλασιάζοντας την κανονική δόση.

Υπάρχουν άλλες πιθανές θεραπείες / θεραπευτικές αγωγές;

Μόλις κυκλοφόρησε ένα έγγραφο που δείχνει ότι η Χλωροκίνη και το Remdesivir (κωδική ονομασία GS-5734) σκοτώνουν τον ιό σε δοκιμαστικό σωλήνα, αλλά τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα στο ανθρώπινο σώμα. Υπάρχει ένα άτομο στο οποίο δόθηκε ο συνδυασμός αυτών των φαρμάκων και ανάρρωσε. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εξαιτίας αυτού ανέκαμψε, αλλά είναι ενδεικτικό. Επιπλέον, ξεκινούν ad hoc δοκιμές πάνω σε αυτόν το συνδυασμό και στην Κίνα, οπότε φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενος. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προμηθευτείς το Remdesivir. Δεν παράγεται αφού δεν έχει εγκριθεί και δεν είναι στην αγορά. Υπάρχει μια εταιρεία που το παράγει για κλινικές δοκιμές στην Κίνα, αλλά δεν το πουλάει. Πρόκειται για ένα παράξενα διαμορφωμένο νέο μόριο, οπότε ούτε καν οι κοινοί προμηθευτές χημικών μπορούν να το προμηθεύσουν. Υπάρχουν τρόποι που μπορείτε ενδεχομένως να το βρείτε στο εξωτερικό, αλλά και πάλι το ρισκάρετε, καθώς μάλλον θα είναι δύσκολο να καταλάβετε αν αυτό που παίρνετε είναι το πραγματικό ή είναι απλά φιαλίδια νερού. Υπάρχει μία εκδοχή του φαρμάκου για γάτες, με τον κωδικό GS-441524, η οποία είναι μια ενεργή μορφή, χωρίς προφάρμακο, που είναι διαθέσιμη αλλά ακριβή. Αν σκοπεύετε να την αποκτήσετε, πάρτε την τώρα που μπορείτε: οι τιμές ανεβαίνουν και τα αποθέματα εξαντλούνται. Το δημοσιευμένο έγγραφο για τον ασθενή που φαίνεται να έχει θεραπευτεί με αυτό δεν παρέχει πληροφορίες δοσολογίας. Αναφέρει ότι του δόθηκε μια εφάπαξ έγχυση IV, το οποίο σημαίνει ότι, αν είχε μοντελοποιηθεί μετά τη δοκιμή για τον ebola, η δοσολογία θα ήταν είτε η χαμηλή δόση των 50 mg / kg είτε η υψηλή δόση των 150 mg ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος. Υποθέτουμε ότι ήταν πιθανώς η υψηλή δόση. Η δόση για χλωροκίνη είναι 300mg βάσης (500mg αλάτι), χορηγούμενη μία φορά την εβδομάδα, οπότε είναι πιθανώς μόνο μία δόση. Για τα παιδιά είναι 5mg / kg. Η χλωροκίνη χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία της ελονοσίας, αλλά η χρήση της έχει δημιουργήσει ανθεκτικά στελέχη. Επομένως, αν θέλετε να την πάρετε από έναν γιατρό ισχυριζόμενος ότι ταξιδεύετε σε ενδημική για ελονοσία χώρα, πρέπει όντως να βρείτε μια τέτοια στην οποία όμως δεν έχει μεταλλαχθεί το στέλεχος και άρα δεν είναι ανθεκτική στη χλωροκίνη. Ελέγξτε τον ιστότοπο του CDC αν σκέφτεστε να ακολουθήσετε αυτή την τακτική.

Κρατήστε ο ένας τον άλλο ασφαλή

Κάντε ό, τι μπορείτε με αυτά που έχετε, και το πιθανότερο είναι ότι όλα θα πάνε καλά. Θυμηθείτε να ζητήσετε βοήθεια αν ζορίσουν τα πράγματα.

Δράστε. Αντεπιτεθείτε.

Με πολλή αγάπη,

—FTVC

Other languages: