Ψηφιοποιημένα φεμινιστικά ανεξάρτητα ελληνικά έντυπα

(1978-1985)


Μουσιδώρα (1984-1985)


Προς το τέλος της περιόδου του δεύτερου φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα, πολλά έντυπα γυναικών δημιουργήθηκαν και διακινήθηκαν κυρίως στα αστικά κέντρα. Ένα εξ αυτών, το περιοδικό για τη γυναίκα και τον κινηματογράφο Μουσιδώρα εξέδωσε μόλις δύο τεύχη κατά την περίοδο (1984-1985). Η Μουσιδώρα διανεμήθηκε από την εκδοτική Προοδευτικός Κινηματογράφος αλλά και από τα φεμινιστικά βιβλιοπωλεία της πρωτεύουσας. Το πρώτο τεύχος του περιοδικού αποτελείται ως επί το πλείστον από κείμενα της αρχισυντάκτριας του περιοδικού, Α. Κλαμπατσέα, στο δεύτερο τεύχος η ομάδα διευρύνεται.

Το δεύτερο και τελευταίο τεύχος της Μουσιδώρας περιέχει κείμενα από τις Ν. Αδαμάκη, Μ. Κολλιδά, Μ. Κλαμπατσέα, Ρ. Μόνακο και Μ. Παραδείση. Παράλληλα μας συστήνει την Α’ Εβδομάδα Διεθνούς Γυναικείου Κινηματογράφου. Το φεστιβάλ αυτό συν-διοργανώθηκε από την αρχισυντάκτρια του περιοδικού και τις Ν. Αδαμάκη και Μ. Παραδείση, μαζί με τις οποίες είχε δημιουργήσει την ομάδα Μάγισσες, που στόχο της είχε την προώθηση της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η εισαγωγή του περιοδικού αναφέρει δύο ευρωπαϊκά φεστιβάλ, της Φλωρεντίας και του Παρισιού.

Οι κυρίαρχες αναφορές σε ό,τι αφορά φεμινιστικές κινηματογραφικές δράσεις και έννοιες προέρχονται από την Αυστραλία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παραθέτουμε τα πιο γνώριμα σημεία: Η σκηνοθέτις C. Roussopoulos, η μεταφράστρια I. Wieder και ηθοποιός D. Seyrig είχαν ιδρύσει τη βιντεο-κολλεκτίβα Les Insoumuses (1975). Οι ταινίες στις οποίες συνεργάστηκαν εστιάζουν στην αναπαράσταση των γυναικών στην τηλεόραση και τη δημόσια ζωή, στην εργασία και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα. Παράλληλα στους ακαδημαϊκούς -και ως επί το πλείστον αγγλόφωνους - κύκλους αναπτύσσεται η Φεμινιστική Θεωρία Κινηματογράφου. Μερικά χρόνια αργότερα η L. Mulvey, η B. Creed, η T. de Lauretis και η K. Silverman εκδίδουν κείμενα που προτείνουν νέα πρίσματα ανάλυσης των κινηματογραφικών ταινιών όπως το ανδρικό βλέμμα, η γυναικεία φωνή, οι τεχνολογίες του φύλου, η κρίση της αρρενωπότητας και το τερατώδες θηλυκό.


Για να κατεβάσετε τα τεύχη Μουσιδώρα πατήστε εδώ


Γυναικείοι Ψίθυροι (1984-1985)


Προς το τέλος της περιόδου του δεύτερου φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα, πολλά ανεξάρτητα έντυπα γυναικών δημιουργήθηκαν και διακινήθηκαν κυρίως στα αστικά κέντρα. Ένα όμως εκδιδόταν στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στην Ελευσίνα. Μια αυτόνομη φεμινιστική ομάδα γυναικών, συντελούμενη από τρεις Ελευσίνιες, την Ρούλα, την Ελένη και τη Τασία, δημιούργησαν το έντυπο τους και του έδωσαν το όνομα Γυναικείοι Ψίθυροι (1984-1985) . Το Γυναικείοι Ψίθυροι διανεμήθηκε από χέρι σε χέρι αλλά και από τα φεμινιστικά βιβλιοπωλεία της πρωτεύουσας, με πρωτοβουλία των ίδιων των συντακτριών που το παρέδιδαν σε αυτά. Πωλήθηκε σε συμβολικό αντίτιμο για να καλύπτει το κόστος της εκτύπωσής του.

Οι Γυναικείοι Ψίθυροι απαρτίζονται από τρία θεματικά τεύχη. Στο πρώτο τεύχος, η εκδοτική ομάδα παρουσιάζει το τρόπο και την ανάγκη που τους δημιουργήθηκε για να ξεκινήσουν ένα φεμινιστικό έντυπο στην Ελευσίνα, το υπόλοιπο είναι αφιερωμένο στην παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, που μέσω συνεντεύξεων, ποιημάτων, αποκομμάτων από τα προσωπικά τους ημερολόγια και απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις, παραθέτουν το πώς οι ίδιες οι ελευσίνιες τη βιώνουν, αν την θεωρούν σημαντική ή όχι, αλλά και αν χρειάζεται τελικά να καταργηθει. Το δεύτερο τεύχος, έχει καταγραφές περιστατικών βίας εναντίων το γυναικών, καθώς και συμβάντα διακρίσεων εις βάρος των γυναικών στον επαγγελματικό τους περιβάλλον, που είχαν σημειωθεί στη περιοχή της Ελευσίνας. Στο τέλος του εντύπου, υπάρχουν ανώνυμα γράμματα από τις αναγνώστριες που περιγράφουν τη δύσκολη καθημερινότητα τους. Το τρίτο τεύχος, είναι ένα αναλυτικό αφιέρωμα στην αντισύλληψη, ένας πλήρης οδηγός για τις μεθόδους γυναικείας αντισύλληψης και μια απομαγνητοφωνημένη συζήτηση μεταξύ ενός γυναικολόγου και της συντακτικής ομάδας του περιοδικού. Στο τέλος και των τριών τευχών του εντύπου, η συντακτική ομάδα προσκαλεί και άλλες γυναίκες να συνεργαστούν ή και να μοιραστούν, μαρτυρίες, σκέψεις και προβληματισμούς μαζί τους, παραθέτοντας και τη ταχυδρομική διεύθυνση της έδρας τους, μιας κατοικίας σε κεντρικό σημείο της Ελευσίνας.


To link για να κατεβάσετε τα τεύχη Γυναικείοι Ψίθυροι θα προστεθεί σύντομα